Ulubione projekty
Twoja lista jest pusta
Dodano projekt
Usunięto projekt
Wspólna przestrzeń domu

Najważniejsze: co komu potrzeba?
Każda rodzina ma indywidualne potrzeby upodobania i gusty. Planując strefę wspólną domu trzeba wziąć pod uwagę liczbę przyszłych mieszkańców ich tryb życia przyzwyczajenia i preferencje. Rodzina powinna zatem odpowiedzieć sobie na sporo pytań.
- Jak duży będzie cały dom?
- Ile osób będzie w nim mieszkać na co dzień?
- Czy lubimy zapraszać gości?
- Czy wolimy by część wspólna była większa kosztem sypialni czy odwrotnie?
- Czy kuchnia ma być jedynie miejscem przygotowywania posiłków?
- Czy kuchnia ma być pomieszczeniem otwartym czy zamkniętym?
- Czy w kuchni będzie potrzebny stół do codziennych posiłków?
- Jakie urządzenia znajdą się w kuchni?
- Jakie funkcje ma spełniać salon?
- Czy w części wspólnej korzystać będą osoby o ograniczonej sprawności ruchowej?
Po zebraniu odpowiedzi oraz usystematyzowaniu potrzeb można przystąpić do planowania.
Najważniejsze zasady
Niezależnie od tego czy kuchnia będzie otwarta czy zamknięta powinna razem z jadalnią i salonem tworzyć jeden ciąg funkcjonalny.Wielkość tych pomieszczeń zależy tak naprawdę od wielkości domu a więc przede wszystkim od możliwości finanosowych inwestorów. W małym domu warto połączyć funkcje kuchni i jadalni z pokojem dziennym gdyż to doda przestrzeni wspólnej części domu. Dobrze jest gdy okna kuchni wychodzą na wschód lub pólnoc aby nie przegrzewała się latem; często samą kuchnię planuje się tak aby z jej okien było widać furtkę lub wejście do domu. Okna salonu powinny wychodzić na południe lub zachód co zapewnia dobre nasłonecznienie. Jadalnię często umieszcza się w specjalnie zaprojektowanym wykuszu.
Liczba i wielkość okien zależy od tego jak duże są pomieszczenia; przyjmuje się że powierzchnia okien nie powinna być mniejsza niż 1/8 (a jeszcze lepiej 1/7) powierzchni podłogi.
Kilka uwag o kuchni
Kuchnia może być oddzielnym pomieszczeniem lub otwartym na pozostałe; może być mała lub duża; ze stołem lub osobną jadalnią. Każda - niezależnie od wariantu - powinna być funkcjonalna. Planując kuchenne wnętrze należy zatem uwzględnić zasady ergonomii aby zminimalizować wysiłek podczas przygotowywania posiłków. Bardzo ważne aby poszczególne przestrzenie funkcjonalne - przechowywania (szafki spiżarnia lodówka zamrażarka) zmywania i mycia (zlewozmywak zmywarka do naczyń) oraz gotowania (blaty robocze kuchenka piekarnik mikrofalówka) - łączyły się w wygodną całość.
Ciąg kuchenny którego organizacja dostosowana jest do kolejności posiłków. Pod blatami jest miejsce na szafki i szuflady głębokie a nad blatami - na wąskie. Wygodnie jest postawic lodówkę w szafce a zwłaszcza jeśli zamrażarkę można umieścić w innym miejscu lub pomieszczeniu.

Ciąg kuchenny to linia technologiczna której organizacja powinna być dostosowana do wykonywanych kolejno czynności: najpierw lodówka z której wyjmuje się produkty potem blat o długości ok. 60 cm do ich wstępnej obróbki następnie zlewozmywak długi blat (ok. 80-120 cm) który służy do przygotowywania posiłków a na końcu kuchenka oraz krótszy blat pomocniczy (wystarczy nawet 40 cm).
Nie każda kuchnia jest tak duża aby wszystkie te urządzenia zmieściły się w jednym rzędzie . W takiej sytuacji przestrzenie funkcjonalne można zaplanować na planie trójkąta którego suma boków ni ebędzi ewiększa niż 650 cm. Przestrzeń między blatami zaplanowanymi naprzeciwko siebie powinna wynosić ok. 120-165 cm aby możliwe było swobodne poruszanie się między nimi. To wystarczająca odległość do wygodnego otweirania szuflad bezkolizyjnego poruszania się po kuchni oraz korzystania z wielu urządzeń równocześnie. Nie warto tych blatów zbyt od siebie oddalać bo będą wówczas zakłócać poruszanie się w kuchni (po takiej kuchni trzeba się będzie sporo nachodzić żeby przygotować posiłek). Rozmieszczając sprzęty np. zmywarkę należy umieścić ją po prawej stronie zlewozmywaka - u osóbpraworęcznych i po lewej - u leworęcznych.
Wielkość kuchni musi być dostosowana do przewidywanej ilości sprzętów i urządzeń oraz długości blatów roboczych pomiędzy nimi.
- Kuchnia laboratorium - ergonomicznie zaprojektowane małe pomieszczenie zaplanowane jako miejsce przygotowywania posiłków; rzadko stosowana w domach jednorodzinnych.




O jadalni

Jadalnia to drugie oprócz salonu miejsce w którym przyjmuje się gości. Musi więc być ni etylko funkcjonalna ale i estetyczna. Może być wydzieloną częścią salonu osobnym pomieszczeniem lub częścią kuchni. Planując wielkość jadalni a w niej wielkość stołu trzeba założyć maksymalną ilość osób jaką będizemy w niej gościć. Dla jednej osoby trzeba zaplanować ok. 60 cm blatu stołu a między stołem a ścianami odstęp co najmniej 70-80 cm a najlepiej 110 cm aby można było swobodnie obejść krzesło.
Planując jadalnię warto przewidzieć w niej miejsce na kredens który będiz ebardzo użytecznym meblem.
- Jadalnia powinna mieć łatwą komunikację z kuchnią.
- Stół powinien mieć szerokość co najmniej 100 cm a okrągły - średnicę ok. 110 cm.
- W małych domach lepiej zaplanować aneks jadalny w kuchni lub w salonie niż osobną jadalnię.
- Przy stole powinny swobodnie zasiąść minimum 4 osoby.
- Nawet niewielki stół powinien dać się rozłożyć lub uzupełnić o dostawkę tak aby pomieścił dodatkowe 4-6 osób.
O salonie

Jeśli salon jest bardoz duży warto podnieść jego wysokość aby dodać mu lekkości. Szeczólny charakter nadaje salonowi zaprojektowana nad nim pustka ale należy pamiętać że zmniejsza ona powierzchnię użytkową poddasza i że ogrzewanie takiego wysokiego pomieszczenia będzie kosztowne.
Salon powinien mieć dobrą komunikację z resztą domu. Dobrze jeśli jest zaprojektowany od strony ogrodu wtedy zwykle ogrodowy taras staje się jego naturalnym przedłużeniem. Ważny jest też widok z okien salonu bo siedząc w fotelach czy na kanapie przyjemniej będzie podziwiać zadbany ogród niż garaż sąsiada.
W dużym salonie warto zaplanować mniejsze aneksy funkcjonalne - np. telewizyjny lub kominkowy.. W domach gdzie nie ma pokoju gościnnego funkcję tę może od czasu do czasu pelnić salon.
Choć wielkość salonu zależy od wielkości domu zależność ta nie musi być proporcjonalna. W małych domach warto łączyć salon z jadalnią i kuchnią.