Ulubione projekty
Twoja lista jest pusta
Dodano projekt
Usunięto projekt
Naturalne czy z połyskiem?

Dachówka to jeden z najstarszych materiałów budowlanych, stosowanych do ułożenia pokrycia dachowego. Pomimo, że ceramiczne dachy najczęściej kojarzone są z naturalną czerwienią, wprowadzenie angoby i glazury do procesów produkcji stworzyło możliwość kreowania bardziej wyszukanych kolorów oraz udoskonaliło właściwości techniczne dachówek.
Tradycyjne, ceglastoczerwone dachówki od wieków zdobią dachy
zabytkowych budowli, takich jak staromiejskie kamienice czy wiekowe
pałace. Również współcześnie ten rodzaj materiału pokryciowego
cieszy się dużą popularnością, zarówno w przypadku budownictwa
jednorodzinnego, jak też nowoczesnych obiektów użyteczności
publicznej. Pomimo, że podstawy wytwarzania dachówki od lat
pozostają niezmienne, rozwój technologii produkcji stworzył nowe
możliwości w zakresie kolorystyki oraz wpłynął na udoskonalenie jej
parametrów technicznych. Współczesne linie produkcyjne to układ
nowoczesnych, sterowanych komputerowo maszyn, pozwalających tak
dobrać skład chemiczny, aby otrzymany egzemplarz charakteryzował
się odpowiednim kolorem i strukturą powierzchni.
- Nowe barwy dachówek ceramicznych możliwe są głównie dzięki
zastosowaniu angoby lub glazury - wyjaśnia Krzysztof Omilian z
firmy Röben Ceramika Budowlana. - W jednym i drugim przypadku
uzyskujemy nie tylko ciekawy efekt kolorystyczny, ale również
bardziej gładką powierzchnię, co przekłada się na większą odporność
na czynniki naturalne.

Angoba a glazura
Doskonalenie procesów technologicznych w odniesieniu do produkcji
dachówek ceramicznych jest wynikiem dążenia do stworzenia szerokiej
palety barw dostępnych produktów, jak również ma poprawiać
właściwości techniczne materiałów. Angobowanie oraz glazurowanie to
nowoczesne metody barwienia dachówek, polegające na natryskiwaniu
na ich powierzchnię odpowiednio przygotowanych substancji (typu
ciekła masa gliny lub zdrobnione szkliwo), dzięki którym na rynku
dostępne są takie ich kolory, jak różne odcienie brązu, czarny czy
szary. W kontekście parametrów technicznych angoba i glazura
znacząco wpływają na odporność dachówek na różne czynniki
środowiska, takie jak zabrudzenia, kwaśne deszcze, promieniowanie
ultrafioletowe.
Angoba i glazura często zestawiane są ze sobą jako synonimy,
odnoszące się do technologii barwienia dachówek. Pomimo zbliżonych
funkcji oraz właściwości, pomiędzy angobą i glazurą występują
różnice, o których warto pamiętać przy dokonywaniu zakupu.
- Odmienny charakter angoby i glazury wynika chociażby z ich
różnych składów chemicznych - tłumaczy Krzysztof Omilian. - Angoba
składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z
domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Glazura
natomiast to w przeważającej części zdrobnione, wstępnie stopione
szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Angoba nie tworzy na
powierzchni dachówki zamkniętej struktury, ale pozostawia otwarte
pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne. Dachówki
glazurowane charakteryzują się natomiast szklistą warstwą
zamykającą pory.
Szklista zamknięta struktura dachówek glazurowanych sprawia, że w
porównaniu do angoby odznaczają się one jeszcze większą odpornością
na wpływ czynników zewnętrznych. Gładka powierzchnia o
zminimalizowanej porowatości znacznie opóźnia tworzenie się
zabrudzeń oraz ułatwia procesy oczyszczania nie tylko z kurzu i
pyłów, ale też mchu oraz pleśni.


Wielobarwne dachówki
Kolory dachówek wynikają przede wszystkim z barwy ich podstawowego
surowca, czyli gliny. Dlatego też najczęściej kojarzonym kolorem
dachów z ceramiki jest właśnie ceglasta czerwień. Stworzenie
poszerzonej palety kolorystycznej wymaga natomiast zastosowania
glinek szlachetnych, nanoszonych na powierzchnię dachówki. Warstwa
angoby rozpylana jest w postaci ciekłej masy na wysuszoną dachówkę
jeszcze przed jej wypaleniem. Związki chemiczne uaktywniane są pod
wpływem wysokich temperatur i nadają powierzchni dachówki pożądany
kolor i połysk. Podobnie postępuje się w przypadku glazurowania, z
tą jednak różnicą, że glazura wnika częściowo w czerep dachówki,
tworząc dodatkowo warstwę pośrednią. O ile przy angobowaniu
odmienność barw gotowych produktów wynika tylko i wyłącznie z
grubości naniesionej warstwy, odcienie powstałe przez glazurowanie
są efektem działania różnych pigmentów barwiących.
- Warto również pamiętać o tym, że stosowanie angoby i glazury
wpływa nie tylko na efekt kolorystyczny, ale odpowiada także za
gładkość powierzchni - dodaje Krzysztof Omilian z firmy Röben. -
Glazura tworzy bardziej równomierną strukturę, charakteryzującą się
znaczną połyskliwością. Jeżeli jednak do płynnej glinki dodamy
składniki szkliwiące, otrzymamy angoby szlachetne o połysku
zbliżonym do glazury, przy jednoczesnym zachowaniu porowatości
struktury.
Ceramiczne dachówki od lat symbolizują prestiż i elegancję dachu. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wzory o powierzchni naturalnej, angobowanej czy glazurowanej, możemy mieć pewność, że przez wiele lat dach będzie ozdobą naszego domu. Bogata gama kolorystyczna dachówek pozwala na idealne dopasowane barwy dachu do różnorodnych stylów architektonicznych. Tradycyjna czerwień, różne odcienie brązu to standardowe propozycje, których popularność od lat utrzymuje się na stałym, wysokim poziome. Moda na bardziej odważne i nowoczesne projekty sprawia, że również takie kolory dachu jak czarny czy szary zyskują coraz większe grono zwolenników. Niebanalnym pomysłem jest również dachówka ceramiczna w nowym, szlachetnym kolorze Tobago - oryginalny brązowoczarny odcień glazurowanej powierzchni uwidacznia estetyczny charakter ceramicznego dachu.
Fot. Röben