Trendy w aranżacji wnętrz

Jakie tendencje dominują w tym roku we wzornictwie (kolorystyka materiały)?
Z pewnością najbardziej zauważalną tendencją jest tworzenie geometrycznych podziałów z podkreśleniem linii horyzontalnych. Efekty takie osiągane są dzięki wykorzystaniu jasnych barw - biel i pastele w połączeniu ze stalą lub częściej z aluminium oraz matowym szkłem. Bardzo popularne jest również wykorzystanie intensywnych barw do tworzenia graficznych kontrastów służące na przykład podkreśleniu ściany z wbudowanym ciągiem wysokich szaf "mocnym" kolorem.
Drugim kierunkiem w którym podążają projektanci jest fascynacja egzotyką i kulturą orientu która przejawia się w wykorzystywanych kolorach - kawowe brązy energetyzujące oranże barwy przypraw: wanilia curry kakao. Bardzo popularne jest również wykorzystanie egzotycznych surowców jak chociażby afrykańskie drewno wenge.

Czy producenci sprzętu AGD reagują na obowiązujące trendy?
Branża sprzętu AGD korzysta obecnie z doświadczeń i usług tak znanych designerów jak Pininfarina czy Renco di Piano co gwarantuje najwyższy poziom wzornictwa. Pomysły jednych twórców staja się dla drugich inspiracją do dalszych poszukiwań wzorniczych. Dodatkowo nowe technologie będące odpowiedzią na dążenie do coraz wygodniejszych rozwiązań wskazują projektantom kierunki nowych trendów. Jednym z przykładów zgodności rozwiązań sprzętu AGD z aktualną modą wzorniczą może być sensorowe sterowanie płyty ceramicznej lub piekarnika które pozwoliło na zastosowanie płaszczyzny ciemnego szkła ujętego w delikatną ramkę z metalu.
Wiele osób decyduje się na tzw. kuchnię otwartą czyli połączoną z pokojem dziennym. W jaki sposób można się zabezpieczyć przed przenikaniem przykrych zapachów?

Przy otwartej kuchni nie bez znaczenia jest także dostępny i jednocześnie odpowiednio ukryty sprzęt kuchenny (np. roboty kuchenne). Jak rozwiązać ten problem?

Jednym z aktualnych i bardzo popularnych rozwiązań przestrzennych przy kuchniach otwartych jest tzw. wyspa lub półwysep czyli miejsce do przyrządzania posiłków umieszczone na środku pomieszczenia na umownej granicy między kuchnią a pokojem lub przysunięte do jednej ze ścian krótszym bokiem. Tak zaaranżowana przestrzeń sprawia że gotowanie może być atrakcyjniejsze i umożliwia udział większej liczby osób. Wbudowane w blat roboczy urządzenia grzewcze takie jak płyta gazowa płyta ceramiczna grill z lawą wulkaniczną płyta indukcyjna płyta z palnikiem gazowym do patelni typu wok mogą być jak klocki ułożone w jeden zintegrowany blok. Do tych urządzeń można również dołączyć robot kuchenny którego napęd jest elementem na stale wbudowanym w blat - na nim montuje się potrzebne do konkretnych czynności końcówki. Wszystkie wymagające przykrycia płyty w tym również robot posiadają stosowne estetyczne osłony zapewniające łatwość utrzymania w czystości i elegancki wygląd. Końcówki robota jak również najbardziej potrzebne przy gotowaniu naczynia warto umieścić w szerokich - optymalnie 90-120 cm i wysokich na ok. 30 cm szufladach usytuowanych bezpośrednio pod blatem.
Alternatywnym i równie dobrym rozwiązaniem na przechowywanie sprzętu jest szafka żaluzjowa lub z drzwiami składanymi jak książka nastawiana na blacie. Jeszcze innym ciekawym pomysłem na schowanie sprzętu to rodzaj dwudrzwiowego kredensu z wewnętrzną szeroką półką na rolkach wyjeżdżającą z całą zawartością tworzącą rodzaj dodatkowego blatu do pracy.
Niektórzy producenci oferują wysoko montowane piekarniki. Jakie zalety/wady ma tego typu sprzęt?
Jak w każdym rozwiązaniu są dobre i złe strony a na ostateczną decyzję ma wpływ szereg czynników. Niewątpliwą zaletą tak umieszczonego piekarnika jest wygoda zaglądania do niego dlatego rozwiązanie takie wskazane jest przy częstym korzystaniu z piekarnika. Nie jest to jednak rozwiązania dla niedużych pomieszczeń ponieważ zabiera miejsce na blat roboczy. Istotny jest również charakter wnętrza kuchennego - wysoko montowany piekarnik może się źle prezentować w klasycznej kuchni która potrzebuje zaakcentowania miejsca do gotowania jako centralnego punktu.
Jaką rolę odgrywa oświetlenie w kuchni? Na co należy zwrócić szczególną uwagę (co podświetlić i jak)?

Zainstalowane w okapie lampki halogenowe zazwyczaj są wystarczającym sposobem na oświetlenie miejsca do gotowania. Z pewnością konieczne jest również oświetlenie ogólne np. w formie systemu na linkach z reflektorkami kierunkowymi. W przypadku spełniania przez kuchnię charakteru miejsca spożywania posiłków bardzo istotne jest zapewnienie oświetlenia nad stołem. światło spełniać może również funkcje dekoracyjne - warto pomyśleć o podświetleniu witryn lub dekoracyjnego elementu wnętrza - wnęki obrazu roślinnej kompozycji.
Mirella Kobylarska - Studio Estima Sopot
