Relaks w kuchni

Lodówka zlewozmywak kuchenka - w tej kolejności ustawiamy najważniejsze sprzęty w kuchni. To nie najnowszy wymysł stylistów to ergonomia - podstawa urządzenia nowoczesnej kuchni. Pracę w kuchni ułatwią nam również inne rozwiązania m.in. specjalne szafki typu cargo z wysuwanymi półkami. Dobrze zaprojektowana kuchnia to setki zaoszczędzonych kroków dziennie a to przy codziennym zabieganiu i zmęczeniu niezmiernie ważne.
Żelazna zasada

Niezależnie od wielkości pomieszczenia i estetyki wnętrza układ urządzeń które są podstawą wyposażenia kuchni powinien być zgody za zasadami ergonomii. Planując urządzenie kuchni pamiętać powinniśmy o podstawowej zasadzie. Najważniejsze sprzęty ustawiamy w następującej kolejności względem siebie - lodówka za nią zlewozmywak na końcu ustawiamy płytę kuchenną. Wpływa to nie tylko na wygodę ale także na bezpieczeństwo pracy. "Takie ustawienie przystosowane jest do wykonywanych przez nas kolejno czynności - po wyjęciu produktów z lodówki myjemy je i przygotowujemy w zlewie a następnie przyrządzamy na kuchence. Często nie doceniamy jak bardzo zastosowanie tej zasady może ułatwić pracę w kuchni" - mówi Mariusz Stelmaszczyk projektant kuchni w firmie FORTE. Sprzęty nie muszą znajdować się w jednej linii mogą stać ułożone w literkę "L" lub "U" zawsze jednak kolejności - lodówka zlew płyta kuchenna. Pomiędzy poszczególnymi urządzeniami należy zachować strefy robocze. Blat między zlewozmywakiem i kuchenką powinien mieć długość ok. 40 - 70 cm. Taka odległość daje nie tylko odpowiednio dużo miejsca do pracy ale także bezpieczeństwo że woda nie będzie rozpryskiwać się na rozgrzaną kuchenkę. Kierując się zasadą odpowiedniego ustawienia sprzętów zyskujemy czas i zaoszczędzamy nasz wysiłek. Dzięki temu wolne chwile możemy spędzić na zajęciu przyjemniejszym niż przemierzanie zbędnych kilometrów w kuchni.
Do gotowania drugi krok

Gdy już rozplanujemy ustawienie najważniejszych sprzętów możemy przystąpić do rzeczy najprzyjemniejszej - kupowania mebli. W zależności od gustu i zasobności portfela wybierać możemy spośród kolekcji klasycznych - rustykalnych lub tych o nowoczesnej linii zaprojektowanych według aktualnych trendów. Dobierając szafki także warto pamiętać o kilku zasadach które poprawią funkcjonalność naszej kuchni. Prawidłowa dla dobrej pracy wysokość szafek to 85 - 90 cm. Powoduje że nie garbimy się przygotowując posiłki a nasz kręgosłup się nie męczy. Podobnie szafki wiszące oraz okap nad płytą kuchenną powinny znajdować się na odpowiedniej wysokości. Szafki wieszamy co najmniej 50 - 60 cm nad regałami stojącymi. Są na tyle nisko że łatwo sięgniemy po naczynia czy przyprawy schowane wewnątrz jednocześnie nie przeszkadzają nam w pracy. Okap w zależności od tego jaką kuchenkę posiadamy wieszamy niżej lub nieco wyżej. "Zalecana przez producentów sprzętu AGD wysokość dla pochłaniacza oparów umieszczonego nad kuchenką gazową to 65 - 70 cm a nad płytą ceramiczną ok. 60 - 65 cm" - podpowiada Mariusz Stelmaszczyk. Idealnym głównie w małych kuchniach rozwiązaniem są meble na nóżkach. Takie rozwiązanie ma co najmniej trzy plusy - możemy nieznacznie wyregulować wysokość szafek pozwala także na łatwe utrzymanie w czystości przestrzeni pod szafkami nadając jednocześnie meblom lekkości i optycznie powiększając pomieszczenie. FORTE wprowadziło system nóżek w najnowszych swoich meblach kuchennych z kolekcji ForMix: ForPauli ForAlex ForNancy i ForCindy.
Kuchnia od kuchni

W poprawieniu funkcjonalności naszej kuchni nieocenione są nowoczesne rozwiązania stosowane przez projektantów głównie wewnątrz mebli. W kuchniach ForMix z kolekcji FORTE znajdziemy m.in. wygodne szafki typu cargo z wysuwanymi koszami. Dostępne są w trzech rodzajach. Cargo maxi czyli kosze umieszczone jeden nad drugim na całej wysokości regału przymocowane do frontu mebla i wysuwające się wraz z nim. Tego rodzaju rozwiązanie zwiększa pojemność szafki i jej wykorzystanie prawie do 100 proc. Jednak nawet po zapełnieniu wszystkich koszy możemy je lekko wysunąć dzięki systemowi prowadnic na jakich są osadzone. Pozostałe dwa rodzaje mebli typu cargo w kolekcjach ForMix to kosze umieszczane wewnątrz niskich szafek stojących. Większa szafka o szerokości 40 cm - idealna do przechowywania produktów takich jak mąka cukier makarony oraz szafka wąska (15 cm) do przechowywania produktów w butelkach. Funkcjonalnym rozwiązaniem wewnątrz szafek są także obrotowe półki. Podobnie jak kosze cargo ułatwiają dostęp do wszystkich potrzebnych rzeczy nawet tych schowanych głęboko w szafce. W bezpośrednim sąsiedztwie płyty kuchennej pomocne stają się mocowane do ściany relingi. Możemy je wykorzystać do powieszenia ściereczek podręcznych chochli czy łopatek ale także słoiczków z przyprawami czy podstawki do książki kucharskiej. W małych kuchniach niezmiernie funkcjonalne są także składane stoły. Pamiętając o tych kilku podstawowych zasadach możemy pracę w kuchni uczynić lekką i przyjemną a czas spędzony na rodzinnym gotowaniu stać się może prawdziwą chwilę relaksu i zapomnienia o codziennym natłoku obowiązków.