Kuchnia szyta na miarę

Projektant w oparciu o preferencje klienta proponuje rozwiązania dostosowane również do kształtu i wielkości pomieszczenia. Poniżej przedstawiamy wybrane typy kuchni zrealizowane w studiach Estima.




O jakości projektowanego wnętrza poza estetyką decyduje również funkcjonalność czyli ergonomia. Projekt ergonomiczny wykonywany jest w celu zminimalizowania wysiłku i utraty energii. Osiągnięcie tych zamierzeń umożliwia przede wszystkim identyfikacja głównych przestrzeni funcjonalnych w kuchni: przestrzeni magazynowej (szafki lodówki) przestrzeni do zmywania i mycia (zlewozmywak zmywarka do naczyń) strefy do gotowania blatów roboczych miejsc do jedzenia.
Projekt ergonomiczny zawiera więc wzajemne rozmieszczenie poszczególnych stref funkcjonalnych w kuchni w ściśne skalkulowany sposób (rys.1). Zatem ułożenie różnych elementów w kuchni z uwzględnieniem odpowiednich odległości pomiędzy nimi jest punktem wyjściowym do przekształcenia środowiska w kuchni w miejsce kreatywnej i zaskakująco przyjemnej pracy.

Najważniejsze jest wzajemne połączenie przestrzeni do gotowania mycia i konserwacji żywności w trójkąt którego suma boków nie może być większa niż 650 cm (rys.2).

Istnieje kilka takich użytecznych miar którymi posługuje się projektant np. przeciętna odległość pomiędzy stołem a ścianą zapewniająca swobodne przejście dla osoby nie może być mniejsza niż 120-150 cm.
Przestrzeń do mycia będzie zaprojektowana racjonalnie gdy nie tylko zostanie rozpatrzone wzajemne rozmieszczenie elementów funkcjonalnych ale również niezbędnej wolnej przestrzeni. Naprzeciw zmywarki powinna być pozostawiona wolna przestrzeń o długości co najmniej jednego metra pozwalająca na swobodne ładowanie i wyciąganie naczyń. Dla osoby przechodzącej za plecami obsługującego zmywarkę powinno być pozostawione dodatkowe 75 cm. Poza tym miejsce do zmywania winno być umieszczone możliwie blisko strefy gotowania w celu ominięcia pokonywania zbędnego dystansu (szczególnie gdy trzeba przenieść naczynie z wrzątkiem). Zmywarka powinna być umieszczona z prawej strony zlewu dla osób praworęcznych oraz z lewej strony zlewu dla osób leworęcznych. Idealny dystans pomiędzy dwoma blatami roboczymi znajdującymi się naprzeci siebie powinien wynosić 120-165 cm (rys.3). Ta przestrzeń umożliwia swobodne otwieranie szuflad bezkolizyjne poruszanie się po kuchni oraz korzystanie z wielu urządzeń równocześnie.

Również wymiary blatu są poddane ścisłej kalkulacji. Prawidłowo przestrzeń robocza blatu powinna być podzielona na dwa obszary (rys.4). Jeden z nich służący do pracy o wymiarach umożliwiających dosięgnięcie do krańców obszaru bez najmniejszego wysiłku oraz część dodatkową dosięgnięcie której może sprawiać minimalny wysiłek.

Dużą uwagę należy również poświęcić wysokości przestrzeni wspierających np. wysokość stołu powinna mieć 76 cm przy wysokości siedziska w krześle wynoszącej przeciętnie 46 cm. Blat roboczy powinien być umieszczony na wysokości 85 cm od podłogi dla ludzi średniego wzrostu. Wysokość może być powiększona o 5 cm dla ludzi o wyższym wzroście. Ta minimalna różnica 5 cm może pozwolić uniknąć wyższym osobom bólu pleców.
Ewolucja studiów ergonometrycznych doprowadziła do lepszego wykorzystania przestrzeni roboczych. Doskonałym przykładem są rozwiązania proponowane przez firmę Valcucine którego wyłącznym dystrybutorem na terenie Polski jest firma Estima.
Projektanci Valcucine po wnikliwych obserwacjach rynku stwierdzili że istnieje sposób na ominięcie problemów związanych z użytkowaniem blatów roboczych lub kuchni o standardowej 60 cm głębokości. Modyfikacja dotyczy zastosowania innowacyjnego okapu oraz innej głębokości blatów. Tradycyjny okap jest montowany zbyt blisko twarzy użytkownika powodując nierzadko bolesne kolizje (rys.5). Inny kształt okapu jest całkowicie bezpieczny i dodatkowo zapewnia lepszą widoczność obszaru roboczego.

Przy standardowej 60 cm głębokości blatu 35 cm głębokości szafki kuchenne zawieszone nad blatem na wysokości 56-68 cm powodują ograniczenie widoczności (rys. 6). Dodanie 20 cm do tradycyjnej szerokości blatu kuchennego zapewnia lepszą widoczność podczas przygotowywania posiłków oraz efektywniejsze korzystanie z szafek kuchennych.

Przy wykorzystaniu 80 cm szerokości blatu roboczego w kuchni jest możliwe umieszczenie szafek kuchennych na obniżonej wysokości (rys.7). Umożliwia to ominięcie wysiłku związanego z podnoszeniem naczyń na duże wysokości.

Zastosowanie 80 cm głębokości blatu pozwala na uzyskanie 20 cm wolnej przestrzeni pomiędzy twarzą użytkownika a frontem szafki. Umożliwia to zamontowanie szafki niżej i lepsze korzystanie z wnętrza szafki dzięki zwiększonej widoczności i znacznie efektywniejszemu zasięgowi (rys.8).

Badaniom ergonomicznym poddane zostało również oświetlenie w kuchni. Z powodu istnienia wielu obszarów funcjonalnych (gotowanie zmywanie) rozmieszczenie światła w kuchni nie jest zadaniem łatwym. Każdy z obszarów wymaga odpowiedniego oświetlenia. I tak np. lampa wisząca nad stołem powinna być zawieszona na wysokości 55-60 cm. Jeżeli stół jest duży dobrze jest wykorzystać więcej niż jedną lampę.
Przedstawiono powyżej zaledwie elementarne podstawy wiedzy o projektowaniu ergonomicznym wnętrza jakim jest kuchnia. Ważnym zadaniem zatem jest odpowiedni wybór projektanta i studia aranżacji wnętrz gdzie będziemy mieli pewność o wysokiej jakości świadczonych usług.
Wiedza o zmieniających się trendach nowościach technologicznych ergonomii i "psychologii wnętrza" stanowi przedmiot szczególnej troski szkoleniowców Estimy. Coroczna obecność na kluczowych targach wnętrz w Mediolanie i Kolonii udział w spotkaniach z uznanymi projektantami włoskimi korzystanie z wieloletnich doświadczeń producentów mebli decyduje o wysokich kwalifikacjach architektów wnętrz współpracujących z Estimą.
Tekst i zdjęcia: Estima
ESTIMA toogólnopolska sieć studiów zajmującą się od 1996 roku kompleksową obsługą Klientów w zakresie aranżacji wnętrz mieszkalnych. Swoim działaniem obejmuje wszystkie etapy realizacji począwszy od doradztwa poprzez projektowanie dostawę poszczególnych elementów wyposażenia montaż oraz dekoratorstwo.