Kuchnia dobrze zaprojektowana
Do niedawna kuchnia traktowana była jak miejsce wstydliwe któremu nie poświęcano zbytniej uwagi. Meble kuchenne były mało atrakcyjne i wykonane z niskiej jakości materiałów. Podobnie było ze sprzętem AGD którego wzornictwo pozostawiało wiele do życzenia. Do tego należy dodać jeszcze wielkość pomieszczeń kuchennych projektowanych jako dodatek do mieszkań równie ciasnych i niefunkcjonalnych.

FM Forte SA meble kuchenne Luca wiśnia. Współczesna kuchnia to zupełnie inne pomieszczenie. Jej położenie i wielkość bardzo często warunkuje kształt całej powierzchni mieszkalnej. Często projektowanie i aranżację wnętrza rozpoczyna się właśnie od rozplanowania kuchni wyboru mebli dobraniu kolorystyki. I niestety często się zdarza że więcej uwagi poświęcamy estetyce niż funkcjonalności przyszłej kuchni. A pamiętać należy iż kuchnia to swego rodzaju miejsce pracy i przede wszystkim wygoda i bezpieczeństwo a dopiero następnie wygląd będą decydować czy będziemy dobrze czuć się w naszej kuchni. Dlatego tak ważne jest zaplanowanie kuchni zgodnie z podstawowymi zasadami ergonomii. Charakter kuchni styl kolorystyka są cechami bardzo indywidualnymi jednakże podporządkowanymi funkcji jaką ma pełnić kuchnia. Bogata oferta producentów mebli kuchennych na pewno pozwoli sprostać naszym oczekiwaniom estetycznym.
Najważniejsze w kuchni jest takie rozplanowanie urządzeń aby wszystkie czynności można było wykonywać swobodnie. Aby dostęp do lodówki zlewu czy kuchenki był wygodny a ich ustawienie było zgodne z kolejnością prac wykonywanych podczas przyrządzania posiłków i tworzyło tzw. ciąg technologiczny tzn.:
- lodówka ( wkładanie i wyjmowanie produktów)
- zlewozmywak ( wstępna obróbka produktów)
- kuchnia ( obróbka termiczna końcowe przygotowanie potraw)




Prawidłowo zaprojektowany ciąg technologiczny
Najwygodniejsze jest rozmieszczenie urządzeń w tzw. trójkącie roboczym gdzie odległości pomiędzy poszczególnymi stanowiskami wynoszą:
- od lodówki do zlewozmywaka 120 - 210 cm
- od zlewozmywaka do kuchni 120 - 210 cm
- od lodówki do kuchni 120 - 270 cm

Trójkąt roboczy
Przy czym między płytą kuchenną a zlewozmywakiem powinna znaleźć się płaszczyzna przeznaczona do odstawiania naczyń nie mniejsza niż 40 cm a główny blat roboczy nie powinien być krótszy niż 80 cm.
Gdy mamy już opracowaną koncepcję ustawienia urządzeń w kuchni przystępujemy do rozplanowania szafek i wyboru stylistyki. Bardzo interesująco zarówno w dużym jak i małym wnętrzu prezentuje się niska zabudowa bez wiszących szafek górnych. Takie ustawienie nadaje wnętrzu lekkości i przestrzenności. Szeroka gama szafek stojących (standardowe wymiary: szer. 15 cm 30 cm 40 cm 45 cm 50 cm 60 cm 80 cm 90 cm 100 cm 120 cm; głęb. ok. 60 cm; wys. ok. 90 cm - często regulowana) o zróżnicowanym wnętrzu ( szuflady cargo kosze obrotowe w szafkach narożnych etc.) pozwalają na dobre zagospodarowanie każdego centymetra. Dzięki czemu śmiało można zrezygnować z zabudowy górnej. Takie rozwiązania mają zastosowanie w kuchniach o nowoczesnej stylistyce (minimalizm high-tech). Coraz częściej pojawiają się w takich kuchniach zróżnicowane wysokości szafek dolnych. Zalecane to:
- 89 - 91 cm przy pracy na stojąco
- 70 - 75 cm przy spożywaniu posiłków
- 110 - 115 cm - barki.

FM Forte SA meble kuchenne Napoli Jednak gotowanie czy smażenie jest wygodniejsze gdy płyta grzewcza umieszczona jest na wysokości ok. 75 cm czyli ok. 10 - 15 cm poniżej wysokości blatów roboczych.
Kuchnie tradycyjne czy rustykalne korzystniej prezentują się z pełną zabudową. Wówczas do dyspozycji mamy szafki górne (standardowe wymiary: szer. 30 cm 40 cm 45 cm 50 cm 60 cm 80 cm 90 cm 100 cm ; głęb. ok. 30 cm 45 cm ; wys. 30 cm 45 cm 60 cm 90 cm) wraz z panelami oświetleniowymi listwami wykończeniowymi podszafkowymi które maskują oświetlenie podszafkowe etc. Możliwości jest bardzo dużo.

FM Forte SA meble kuchenne Milano beczka styl Warto wspomnieć o wyspach czyli wolnostojącej zabudowie z kuchenką i płytą grzewczą czy zlewozmywakiem. Takie rozwiązanie idealnie nadaje się do dużych otwartych kuchni. Wówczas wyspę umieszcza się na środku pomieszczenia i wszelkie urządzenia w niej zamontowane dostępne są ze wszystkich stron dzięki czemu w kucharzeniu może uczestniczyć większa ilość domowników czy gości.
Wioleta Wójciak
SPIRO projektowanie wnętrz
ul. Kazimierza Wielkiego 89/14
GSM 0 604 774 285