Ulubione projekty

Twoja lista jest pusta

Dodano projekt

Usunięto projekt

Konkursowy Młyn

Pracownia Projektowa R. Wójciak wzięła udział w konkursie na opracowanie projektu koncepcyjnego przebudowy istniejącego młyna w Wadowicach-Jaroszowicach. Przedmiotem konkursu jest opracowanie koncepcji przebudowy budynku na hotel 3-gwiazdkowy z restauracją salą szkoleniową na co najmniej 80 osób oraz wykonanie planu zagospodarowania działek wokół obiektu. Prace można było nadsyłać do 5 lutego a rozwiązanie konkursu nastąpi 12 lutego.

Projekt który przedstawiła Pracownia R. Wójciak zakłada zachowanie w jak największym stopniu starego poprzemysłowego charakteru budynku przy jednoczesnym uatrakcyjnieniu go poprzez wkomponowanie elementów nowoczesnej architektury. Założenie oparto na jak najmniejszej ingerencji w bryłę budynku i maksymalne wykorzystanie istniejącej konstrukcji jako bazy pod projektowany hotel. Piętro nadbudowano w celu uzyskania większej powierzchni hotelowej i polepszenia proporcji budynku.

Ponieważ nie da się zrealizować wymaganego programu funkcjonalnego w istniejącym obrysie budynku zaproponowano zaproponowano dobudowanie szklanej fasady od strony południowej która ma na celu unowocześnienie i wizualne uatrakcyjnienie obiektu. Szkło zastosowane w elewacjach jest materiałem nowoczesnym i przyciągającym wzrok pozwalając jednocześnie obserwować zachowane wyposażenie młyna dawne łukowe nadproża i elementy starej konstrukcji. Oryginalny materiał jakim jest oczyszczona stara cegła zachowany rytm otworów okiennych oraz rekonstrukcja koła młyńskiego nawiązują do dawnego charakteru tego miejsca.

Dynamiczna forma nowoprojektowanego skrzydła mieszczącego restaurację ma na celu złamanie monotonii materiału i bryły przemysłowego budynku. Jest to zabieg tworzący element charakterystyczny rozpoznawalny przykuwający uwagę zarówno klientów jak i przejeżdżających w pobliżu osób.

Wnętrze proponuje się na wskroś nowoczesne z zachowaniem standardów hotelu 3-gwiazdkowego połączone jednak z dawnymi zachowanymi i odrestaurowanymi elementami technologicznymi produkcji mąki. Idealnymi miejscami do wyeksponowania tych urządzeń są recepcja - z racji pierwszego wrażenia - oraz sala restauracyjna z tarasem letnim przy zrekonstruowanym kole młyńskim.

Obiekt przeznaczony jest do obsługi około 90 osób.

  • Powierzchnia użytkowa - ok. 2700 m2
  • Powierzchnia zabudowy - ok. 1045 m2
  • Kubatura - ok. 9500 m3
Bezpłatna pomoc architekta

Wypełnij formularz, skontaktujemy się z Tobą.

Zamawiając usługi forum i dzienników budowy, przyjmujesz do wiadomości i wyrażasz zgodę na świadczenie tych usług i przetwarzanie przez Usługodawcę, którym jest Pracownia Projektowa ARCHIPELAG A. Wójciak, R. Wójciak Sp. J., jako Administratora danych, podanych w formularzu danych osobowych, na zasadach wskazanych w Regulaminie i Polityce Prywatności serwisu ARCHIPELAG.pl.

Jeśli chcesz także otrzymywać bonusy i informacje dotyczące akcji promocyjnych naszych i naszych Partnerów, wyraź zgodę dodatkową i zaznacz odpowiednie pole. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora, którym jest Pracownia Projektowa ARCHIPELAG A. Wójciak, R. Wójciak Sp. J. z siedzibą: ul. M. Smoluchowskiego 56/3, 50-372 Wrocław, nr KRS 0000123673, NIP: 897-16-05-744, REGON: 931987209:

Na podstawie art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO) informujemy Cię, że (przeczytaj klauzulę informacyjną):

czytaj całość ›
Pola oznaczone gwiazdką (*) są obowiązkowe do wypełnienia