Ulubione projekty

Twoja lista jest pusta

Dodano projekt

Usunięto projekt

Jak smakuje kolor?

Czy próbowaliście smakować kolory? Producent farb marka Beckers namawiając do szukania ciekawych inspiracji proponuje apetyczną zabawę. Pomysł dotyczy przygotowania dań łączących w sobie różnorodne kolory i smaki. Urozmaicone potrawy przyciągają bowiem nie tylko swoim aromatem i smakiem ale też barwą. Poprzez właściwy dobór składników i zwrócenie uwagi na kompozycję kolorystyczną potrawy te stają się wyjątkowe. Przy odrobinie wytrwałości możemy odkryć nieznane nam dotąd smaki...

Podobnie może być w przypadku kolorystyki naszego mieszkania. Wprowadźmy do niego nowe odważne barwy i cieszmy się wnętrzem które jest odzwierciedleniem naszego nastroju czy osobowości! Marka Beckers przedstawia przepisy które są odwzorowaniem 4 kompozycji kolorów z jesienno-zimowej kolekcji Secret. Sprawdźmy jaką radość możemy czerpać z jedzenia urozmaiconych kolorowych potraw a następnie przenieśmy te barwne pomysły na nasze ściany. Dajmy ponieść się kolorom i smakujmy je.

SAŁATKA Z KURCZAKA I MANGO/HOT

Hot tworzą kolory leaf (zdecydowana zieleń) beach (piaszczysta żółć) i hot (soczysty róż). Połączenie tych trzech barw tworzy kompozycję nastrojem nawiązującą do ciepłych słonecznych dni lata i szalonej zabawy. W zimowe wieczory pozwala zapomnieć o niskich temperaturach...

  • 1 średniej wielkości pierś kurczaka
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 szklanki sera mozzarella (mini)
  • garść rukoli
  • 3 łyżki żurawiny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • oregano bazylia
  • sól i pieprz

Pierś kurczaka posypać ziołami i przyprawami. Upiec do miękkości w folii aluminiowej w piekarniku rozgrzanym do 180°C (ok. 35 min.) Mięso ostudzić podzielić na mniejsze części odrywając paseczki wzdłuż włókien. Mango obrać pokroić w plastry. Mozzarellę odcedzić. Rukolę umyć i osuszyć. Wymieszać żurawinę i śmietanę na gładki sos. Na talerzach ułożyć rukolę mięso kurczaka plastry mango i kulki mozzarelli. Ozdobić kleksami sosu żurawinowego.

SAŁATKA Z AWOKADO FASOLKI I POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH/ HOPE

  • 15 dkg fasolki szparagowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść kiełków słonecznikowych
  • 10 dkg sera pleśniowego
  • sok z cytryny
winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny posiekany ząbek czosnku łyżeczka musztardy dijon sól pieprz (wszystkie składniki winegretu wymieszać ubijając widelcem).

Fasolkę szparagową umyć odciąć końce. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Awokado obrać wypestkować pokroić w cienkie łódeczki polać sokiem z cytryny by nie sczerniało. Pomidorki umyć i pokroić wzdłuż na połówki. Kiełki opłukać osuszyć. Wszystkie składniki sałatki połączyć polać winegretem posypać pokruszonym serem pleśniowym.

ZUPA KREM Z BURAKÓW/ HEAVEN

Uspokajająco podziała na nasz organizm połączenie kolorów forest (głęboki beż) berry (subtelny róż) heaven (zgaszony błękit) tworzących kompozycję Heaven . Harmonijne zestawienie tych propozycji kolorystycznych pozwoli nam osiągnąć równowagę nie tylko we wnętrzach naszego mieszkania.

  • 1/2 kg buraczków
  • 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 1/2 kostki rosołowej warzywnej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól i pieprz.

Nieduże buraczki ugotować w skórce do miękkości. Obrać je ze skórki. Pokroić na mniejsze części. Przygotować wywar warzywny z kostki rosołowej i wody. Dodać do niego buraczki gotować 3 minuty. Dodać oliwę imbir sok z cytryny i przyprawy. Zmiksować na jednolitą masę w blenderze. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z grzankami na ciepło lub jako chłodnik.

ŚLIWKI Z MASCARPONE/ RETRO

Na kompozycję Retro składają się trzy barwy: retro fresh i ash. Wnętrze przystrojone zimnym odcieniem rozbielonej oberżyny przełamanej ciepłymi akcentami fioletu i szarości sprzyja jesienno - zimowej zadumie ale jednocześnie wpływa kojąco na nasze samopoczucie.

  • 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek
  • 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szklanka serka mascarpone
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Śliwki umyć przekroić wzdłuż wydrylować. Ułożyć w naczyniu do zapiekania stroną przeciętą do góry. Polać je likierem posypać brązowym cukrem i cynamonem piec ok. 10 min. aż owoce puszczą sok ale zachowają swój kształt. Mikserem ubić serek mascarpone z gęstą śmietaną i cukrem pudrem. W miseczkach układać śliwki krem polać sokiem z pieczonych śliwek.

Tekst i zdjęcia: Beckers.

Bezpłatna pomoc architekta

Wypełnij formularz, skontaktujemy się z Tobą.

Zamawiając usługi forum i dzienników budowy, przyjmujesz do wiadomości i wyrażasz zgodę na świadczenie tych usług i przetwarzanie przez Usługodawcę, którym jest Pracownia Projektowa ARCHIPELAG A. Wójciak, R. Wójciak Sp. J., jako Administratora danych, podanych w formularzu danych osobowych, na zasadach wskazanych w Regulaminie i Polityce Prywatności serwisu ARCHIPELAG.pl.

Jeśli chcesz także otrzymywać bonusy i informacje dotyczące akcji promocyjnych naszych i naszych Partnerów, wyraź zgodę dodatkową i zaznacz odpowiednie pole. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora, którym jest Pracownia Projektowa ARCHIPELAG A. Wójciak, R. Wójciak Sp. J. z siedzibą: ul. M. Smoluchowskiego 56/3, 50-372 Wrocław, nr KRS 0000123673, NIP: 897-16-05-744, REGON: 931987209:

Na podstawie art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO) informujemy Cię, że (przeczytaj klauzulę informacyjną):

czytaj całość ›
Pola oznaczone gwiazdką (*) są obowiązkowe do wypełnienia