Ulubione projekty
Twoja lista jest pusta
Dodano projekt
Usunięto projekt
Jak smakuje kolor?

Podobnie może być w przypadku kolorystyki naszego mieszkania. Wprowadźmy do niego nowe odważne barwy i cieszmy się wnętrzem które jest odzwierciedleniem naszego nastroju czy osobowości! Marka Beckers przedstawia przepisy które są odwzorowaniem 4 kompozycji kolorów z jesienno-zimowej kolekcji Secret. Sprawdźmy jaką radość możemy czerpać z jedzenia urozmaiconych kolorowych potraw a następnie przenieśmy te barwne pomysły na nasze ściany. Dajmy ponieść się kolorom i smakujmy je.
SAŁATKA Z KURCZAKA I MANGO/HOT
Hot tworzą kolory leaf (zdecydowana zieleń) beach (piaszczysta żółć) i hot (soczysty róż). Połączenie tych trzech barw tworzy kompozycję nastrojem nawiązującą do ciepłych słonecznych dni lata i szalonej zabawy. W zimowe wieczory pozwala zapomnieć o niskich temperaturach...
- 1 średniej wielkości pierś kurczaka
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 szklanki sera mozzarella (mini)
- garść rukoli
- 3 łyżki żurawiny
- 1/2 szklanki śmietany
- oregano bazylia
- sól i pieprz
Pierś kurczaka posypać ziołami i przyprawami. Upiec do miękkości w folii aluminiowej w piekarniku rozgrzanym do 180°C (ok. 35 min.) Mięso ostudzić podzielić na mniejsze części odrywając paseczki wzdłuż włókien. Mango obrać pokroić w plastry. Mozzarellę odcedzić. Rukolę umyć i osuszyć. Wymieszać żurawinę i śmietanę na gładki sos. Na talerzach ułożyć rukolę mięso kurczaka plastry mango i kulki mozzarelli. Ozdobić kleksami sosu żurawinowego.
SAŁATKA Z AWOKADO FASOLKI I POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH/ HOPE
- 15 dkg fasolki szparagowej
- 1 dojrzałe awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść kiełków słonecznikowych
- 10 dkg sera pleśniowego
- sok z cytryny

Fasolkę szparagową umyć odciąć końce. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Awokado obrać wypestkować pokroić w cienkie łódeczki polać sokiem z cytryny by nie sczerniało. Pomidorki umyć i pokroić wzdłuż na połówki. Kiełki opłukać osuszyć. Wszystkie składniki sałatki połączyć polać winegretem posypać pokruszonym serem pleśniowym.
ZUPA KREM Z BURAKÓW/ HEAVEN
Uspokajająco podziała na nasz organizm połączenie kolorów forest (głęboki beż) berry (subtelny róż) heaven (zgaszony błękit) tworzących kompozycję Heaven . Harmonijne zestawienie tych propozycji kolorystycznych pozwoli nam osiągnąć równowagę nie tylko we wnętrzach naszego mieszkania.
- 1/2 kg buraczków
- 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
- 1/2 kostki rosołowej warzywnej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól i pieprz.
Nieduże buraczki ugotować w skórce do miękkości. Obrać je ze skórki. Pokroić na mniejsze części. Przygotować wywar warzywny z kostki rosołowej i wody. Dodać do niego buraczki gotować 3 minuty. Dodać oliwę imbir sok z cytryny i przyprawy. Zmiksować na jednolitą masę w blenderze. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z grzankami na ciepło lub jako chłodnik.
ŚLIWKI Z MASCARPONE/ RETRO
Na kompozycję Retro składają się trzy barwy: retro fresh i ash. Wnętrze przystrojone zimnym odcieniem rozbielonej oberżyny przełamanej ciepłymi akcentami fioletu i szarości sprzyja jesienno - zimowej zadumie ale jednocześnie wpływa kojąco na nasze samopoczucie.
- 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek
- 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- szklanka serka mascarpone
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Śliwki umyć przekroić wzdłuż wydrylować. Ułożyć w naczyniu do zapiekania stroną przeciętą do góry. Polać je likierem posypać brązowym cukrem i cynamonem piec ok. 10 min. aż owoce puszczą sok ale zachowają swój kształt. Mikserem ubić serek mascarpone z gęstą śmietaną i cukrem pudrem. W miseczkach układać śliwki krem polać sokiem z pieczonych śliwek.
Tekst i zdjęcia: Beckers.